Ştiri 2019

Finala Campionatului Național ed. 58 (CNF 58)

Am primit de la domnul Miron SFERLE următorul mesaj :
Data de start: 15 martie 2020.
Data limită a înscrierilor: 1 martie 2020.
Din grupele semifinale au fost admiși următorii 6 jucători: Vasile Tudor, Ioan Bucșa, Ion Rotaru, Ștefan Țicleanu, Zaharia Văsuț și Andrei Uifelean.
Taxa de participare: 50 lei, se achită în contul FRȘ. După plata taxei de participare se va trimite pe adresa mironsferle@yahoo.com o copie a mandatului de plată (pe care va fi indicată natura plății, respectiv taxă de participare ICCF-CNF58).
Înscrierea devine valabilă doar în momentul în care copia mandatului de plată ajunge la responsabilul cu organizarea campionatului.
Contul F.R.Șah: RO62 RNCB 0285 0084 2455 0008
BCR UNIC Bucureşti
Codul fiscal al F.R.Șah: 4203652
Regulament : Regulamentul CN

Cupei Europei la Șah prin Corespondență pe echipe
zona I Europa

Am primit de la domnul Sebastian ANDREICA-NAVRUC următorul mesaj :
În numele ICCF Europa sunt fericit să vă anunț că, în urma discuțiilor la Congresul ICCF din Vilnius, România a primit invitația de a participa la turneul European Team Cup.
Fiecare federație națională poate înscrie o echipă. Nu se percepe taxă de înscriere. Acest turneu se joacă printr-o serie de partide eliminatorii. Fiecare rundă începe după ce s-au încheiat toate partidele din runda anterioară.
Toți jucătorii trebuie sa fie membrii activi în federațiile pe care le reprezintă sau să fie jucători înregistrați pe serverul ICCF, pentru țara a cărei federație o reprezintă pe toată durata turneului. Fiecare echipă va fi alcătuită din cel puțin 20 de jucători. Într-o rundă, fiecare jucător va juca doar două partide, una cu albele și una cu negrele cu acelasi jucător din echipa adversă. Oricare dintre jucători poate fi înlocuit pe durata turneului.
Controlul timpului se face după sistemul Triple-block, 302 zile pentru fiecare rundă.
România va juca partida din prima rundă cu Olanda. Echipa învinsă este eliminată. În caz de egalitate se califică echipa cu media ratingurilor mai mică.
Căpitanul de echipă (CT) trebuie să trimită lista jucătorilor până pe data de 15 ianuarie 2020. Avem termen strâns pentru a comunica lista cu cel putin 20 de jucători, în ordinea ratingului, cu cât mai mare cu atât mai onorantă va fi prezența in această competiție.
Vă sunt recunoscător dacă îmi veți transmite părerile și eventual acceptul de a fi incluși în echipa României pentru această competiție.
Anunțul complet : Anunț European Team Cup
Cu stimă,
Sebastian ANDREICA-NAVRUC
Delegat ICCF pentru CCȘC România

Prima victorie în finală

Maestrul internațional Florin Becșenescu a obținut prima victorie pentru echipa României în finala celei de-a X-a ediții a Campionatului European pe echipe. Cu această victorie s-a clasat pe locul trei la prima masă a turneului, depășind jucători foarte valoroși. Acest rezultat i-a permis și obținerea celei de-a doua norme de maestru internațional senior.
Este o finală foarte puternică, mai sunt zece partide neterminate și încă sunt șapte echipe în lupta pentru ocuparea primului loc. Echipa României a acumulat 44,5 puncte (2 partide neterminate) și ocupă locul 11.
Diagrama : EU/TC10/FINAL

Champions League ediția a 8-a

ICCF Champions League este o competiție pe echipe formate din 4 jucători, organizată pe 3 divizii, după cum urmează:
A Division: 1 section, 15 echipe
B Division: 4 sectiuni, 13 echipe per section
C Division: mai multe secțiuni, 13 echipe per section.
Înscrierile se fac în perioada 1.06-31.07.2019, data de start este 1.09.2019 iar data de sfârșit este 31.08.2021.
Pentru ca o înscriere să fie acceptată, trebuie completate toate detaliile solicitate și trebuie ca taxa să fie achitată. Taxa este de 46.80 euro dacă se face direct de pe server și 30 euro dacă se face prin intermediul federației naționale.
Înscrierile se fac prin sistemul Direct Entry (New Events), chiar dacă plata se face prin intermediul federațiilor naționale. Înscrierea unei echipe este admisă numai dacă echipa este completă (4 jucători, în ordinea meselor). Delegatul național are dreptul de a înscrie o echipă, dar trebuie s-o facă prin sistemul DE, nu direct către TO.
Echipa trebuie să aibă un nume și un căpitan de echipă (TC), jucătorii unei echipe pot fi din țări diferite.
Căpitanul de echipă este proprietarul numelui echipei, acesta poate exclude unii jucători și să aducă alții noi.
Pentru mai multe detalii accesați: Detalii.
Informații suplimentare găsiți aici: Champions League.
Dacă acestea nu vă sunt suficiente, puteți apela printr-un e-mail pe următorii membri ai CCȘC: Sebastian Andreica-Navruc și Miron Sferle.

Memorialul Werner Stern (server)

   Am primit de la domnul Miron Sferle următorul mesaj :
   ICCF Europa anunță organizarea unui nou turneu, în memoria ICCF GM Werner Stern, fost campion mondial și dublu campion european.
   Turneul este deschis numai jucătorilor europeni și se va juca pe server în două faze. Preliminariile vor fi formate din 9-15 jucători (cu 8-14 partide). Faza finală va fi formată din câteva grupe: o grupă principală formată din câștigătorii grupelor preliminarii, plus 1-3 grupe finale (de consolare) formate din locurile 2-3 din grupele preliminarii. Numărul exact al calificaților va fi anunțat înainte de startul preliminariilor, în funcție de numărul total al jucătorilor înscriși.
   Înscrierile se fac prin intermediul serverului ICCF (New Events/EU), iar taxa de 12 euro/grupă poate fi plătită prin intermediul contului Federației sau prin Paypal. Sunt admise înscrieri pentru mai multe grupe preliminarii.
   Data limită pentru înscrieri este 15 iunie 2019.
   Data de start este 25 iunie 2019.
Time control will be Triple Block (Duration of Tournament: 350 days; Initial Clock: 50 days; Initial Bank: 75 days; Increment: 1 day). Finals (13-17 players in each section) will start not later than 1 May 2020. Time control will be Triple Block (Duration of Tournament: 500 days; Initial Clock: 50 days; Initial Bank: 50 days; Increment: 3 days).
    Premii
Câștigătorii grupelor preliminarii vor primi câte un voucher, valabil pentru achiziții de pe site-ul ICCF. Fondul de premiere pentru Finale va fi anunțat ulterior.

Start în Finala CN57

Din 1 mai a început CNF57. Este o finală echilibrată, fiind prezenți jucători cu experiență, campioni și vicecampioni naționali, dar și debutanți într-o finală de campionat național. Remarcăm prezenţa în finală a LGM Elena Stănilă care joacă a doua sa finală națională. Urăm tuturor participanţilor: Mult succes! Diagrama : CNF57

Semi-Finals - 43rd WCCC
Campionatul Mondial - Semifinale

Data de start: 20 iunie 2019.
Înscrierile se fac prin intermediul CCȘC (resp. Miron Sferle) până la data de 3 Mai 2019.
Taxa este 25 euro și se achită în contul F.R. de Șah.
Informații suplimentare găsiți aici:Semi-Finals - 43rd WCCC.

George D. Pyrich Memorial
turneu pe echipe - preliminarii

Pentru a cinsti memoria celui care a fost George D. Pyrich, ICCF organizează un interesant turneu pe echipe,
destinat jucătorilor cu rating < 2300.
România poate înscrie 2 echipe, a câte 6 jucători, participanții la competițiile interne (CN și CR) precum și la amicalele interțări vor avea prioritate la selecție.
Data de start: 1 iunie 2019.
Înscrierile se fac prin intermediul CCȘC (resp. Miron Sferle) până la data de 5 Mai 2019.
Taxa pentru Preliminarii este de 6 euro/jucător și se achită în contul F.R. de Șah, numai după ce jucătorii au primit confirmarea selecției în echipa națională. Pentru Finală nu exista taxă, iar intenția organizatorilor este de a avea o finală cu 13 echipe.

Semifinalele CN60

Am primit de la domnul Viorel Crăciuneanu următoarele informații :
Înscrieri pentru semifinalele CN60
Data de start: 01 Mai 2019
Data limita a înscrierilor: 10 Aprilie 2019
Taxa de participare: 25 lei, care se achită în contul F.R.Șah: RO62 RNCB 0285 0084 2455 0008 – B.C.R. Unic București, Codul fiscal al F.R.Sah: 4203652
Toți jucătorii legitimați trebuie să aibă plătită la F.R.Șah viza anuală pe anul 2019.
După plata taxei de participare se va trimite responsabilului cu înscrierile, Sebastian Andreica Navruc și Crăciuneanu Viorel, o copie a mandatului de plată (pe care va fi indicată natura plății, respectiv “taxa de participare semifinale C.N.60”) prin e-mail la adresa andreicanavruc@yahoo.com sau craciuneanu2002@yahoo.co.uk
Pentru informații suplimentare accesați:Semifinalele CN60.

Finala CN 57

Am primit de la domnul Miron Sferle următoarele informații :
Finala CN 57 are data de start pe 15 aprilie 2019. Taxa de participare de 50 lei se achită in contul FR de Șah, RO62 RNCB 0285 0084 2455 0008 – BCR Unic, Bucureşti, înainte de data publicării diagramei pe site, 5 aprilie 2019.
Jucătorii trebuie sa aibă și viza anuală achitată.
Conform Regulamentului anunțat la startul semifinalelor, un număr de 9 locuri este rezervat celor calificați din semifinale. Iar 4-6 locuri sunt rezervate jucătorilor cu drept de joc direct în finală, pe baza următoarelor criterii :
a) campionul ultimei ediții încheiate a Campionatului Național;
b) marii maeștri internaționali (GM) la șahul prin corespondență sau șahul practic;
c) maeștrii internaționali seniori (SIM) având un rating ICCF minim de 2300;
d) maeștrii internaționali (IM) la șahul prin corespondență sau șahul practic având un rating ICCF/ELO FIDE minim de 2350;
e) jucătorii cu rating peste 2400.
Înscrierile, cât și confirmările de plată a taxei, se trimit pe adresa de e-mail a d-lui Miron Sferle, până la data de 1 aprilie 2019.

Calendarul competițional pe 2019 - 2020

Am primit de la domnul Viorel Crăciuneanu calendarul competițional pe 2019 - 2020 : Calendar 2019 - 2020.

Cupa Dunării, ediția a 6-a

- Competiție pe echipe, la 6 mese, data de start: 30 aprilie 2019.
Criteriile de selecƫionare pentru echipa națională:
- Rezultatele din ultimii 3 ani
- Ratingul din lista 2019/2
- Numărul de partide neterminate.
Jucătorii care au disponibilitatea de a juca pentru echipa națională sunt invitați să se înscrie la adresa de e-mail:   mironsferle@yahoo.com   . Informatii suplimentare : Invitaƫie turneu Cupa Dunării.
Viorel Crăciuneanu       Miron Sferle
Președinte CCSC       Organizator turnee

RAPORTUL DE ACTIVITATE AL C.C.Ș.C. PE ANUL 2018

C.C.Ș.C. a înaintat către F.R.ȘAH Raportul de activitate pe anul 2018 : Raport 2018.
Odată cu raportul vă prezentăm și calendarul competițional pe 2019 - PROIECT : Calendar 2019.

Înscrieri pentru noi turnee

Am primit de la domnul Miron Sferle noi turnee la care se pot face înscrieri:
Noile turnee pentru norme
US Invitational 2019-B
BdF Invitational Tournaments 2019

In memoriam Gheorghe Rotariu
primul mare maestru internaƫional român
la şahul prin corespondenƫă


    Sfârşitul anului 2018 aduce o veste foarte tristă pentru şahul românesc: Gheorghe Rotariu, primul mare maestru român la şah prin corespondenƫă, a plecat dintre noi lăsând în urmă amintirea unui OM minunat, care a iubit enorm şahul şi a fost întotdeauna dornic să transmită şi altora marea lui pasiune.
    Născut la 22 februarie 1933, Gheorghe Rotariu şi-a început activitatea şahistă ca jucător la tablă. Primul succes imporant al carierei sale a fost câştigarea titlului de campion al capitalei în 1962. Cum însă activitatea de inginer la Institutul de proiectări pentru transporturi nu îi permitea să participe regulat la turnee, din 1961 a început să participe la competiƫii de şah prin corespondenƫă, o formă a jocului care i se potrivea ca o mănuşă, deorece îi permitea să îmbine bune sale cunoştinƫe şahiste cu extraordinara sa capacitate analitică.
   Este inclus în echipa naƫională la prima participare a României la Olimpiada ICCF, un turneu desfăsurat în perioada 1961-1965, reuşind să obƫină alături de Emanuel Reicher, Albert Braunstein, Eugen Rusenescu, Paul Diaconescu şi Constantin Ştefaniu o meritorie clasare pe locul 3 în semifinalele competiƫiei. În 1965 reuşeste să obƫină titlul de campion naƫional la şah prin corespondenƫă după o finală foarte disputată în care a reuşit să îi devanseze pe Mihai Şuta, I.Berbecaru şi Aurel Anton.
   După ce în 1971 obƫine titlul de maestru al sportului la şahul practic, reuşeşte două calificări succesive în finalele campionatului naƫional de şah practic, într-o perioadă în care această competiƫie era extrem de puternică. Chiar dacă obƫine clasări modeste, acestea s-au datorat în special rezultatelor foarte slabe împotriva ultimilor clasaƫi. Foarte motivat în confruntările cu „greii” şahului românesc din acea perioadă, Gheorghe Rotariu i-a învins la finala din 1972 pe Theodor Ghiƫescu, Dumitru Ghizdavu, Mihai Şubă şi Sergiu Grunberg, iar la cea din 1973 pe Theodor Ghiƫescu, Emil Ungureanu şi Aurel Urzică, reuşind de asemenea să remizeze cu Florin Gheorghiu, Mircea Pavlov, Traian Stanciu, Şerban Neamƫu, Valentin Stoica sau Gheorghe Mititelu, pentru a aminti doar câteva dintre numele redutabililor săi adversari din cele două finale. Cu siguranƫă aceste jocuri foarte dificile împotriva celor mai buni jucători români ai anilor ’70 l-au ajutat enorm să ajungă în anii următori în elita mondială a şahului prin corespondenƫă.
   După ce între 1968-1972 a făcut parte din echipa României clasată pe locul 4 la Olimpiada ICCF pe echipe, avându-i ca şi coechipieri pe Sergiu Samarian, Eugen Costea, Constantin Ştefaniu, Paul Diaconescu şi Eugen Rusenescu, obƫine în 1975 titlul de maestru internaƫional ICCF.
   Rezultatele foarte bune obƫinute pentru echipa naƫională, cu care câştigă primele două ediƫii ale Cupei Ţărilor Latine, sunt dublate de performanƫe excelente în două superturnee: turneul jubiliar organizat de Federaƫia Română de Şah în perioada 1976-1979, câştigat de campionul mondial Grigory Sanakoev şi în care s-a clasat pe locul 4, şi turneul „Belgrad 30” în urma căruia a primit titlul de mare maestru internaƫional la şahul prin corespondenƫă, fiind primul şahist român care obƫinea cel mai înalt titlu acordat de ICCF.
   În anii următori s-a concentrat pe participarea la Campionatul European individual, reuşind să obƫină trei clasări excelente: locul 6 în finala EU-FSM 23 (1981-1986), locul 2 în finala EU-FSM 32 (1985-1993) şi locul 8 în finala EU-FSM 56 (1995-1999). Odată cu apariƫia programelor de şah şi folosirea lor intensivă de foarte mulƫi dintre participanƫii la competiƫiile de şah prin corespondenƫă, dar şi cu înaintarea în vârstă, performanƫele marelui maestru internaƫional Gheorghe Rotariu au început să scadă. Nu a scăzut însă dragostea lui enormă pentru sportul minƫii şi dorinƫa de a participa la turnee. În ultimii 10 ani a jucat în nu mai puƫin de 8 finale ale campionatelor naƫionale de şah prin corespondenƫă, o competiƫie pe care de regulă jucătorii titraƫi o evită pentru a nu pierde la rating. Pentru un mare iubitor al şahului însă plăcerea de a juca împotriva unor adversari mult mai tineri şi în ascensiune, dar şi dorinƫa de a le transmite acestora din imensa sa experienƫă, a fost întotdeauna mai importantă decât ratingul. În ultima dintre finale naƫionale, dedicată Centenarului Marii Uniri, a luat startul în 15 martie 2018 la vârsta de 85 de ani. Nu a reuşit să termine decât două dintre partide, remize împotriva maeştrilor internaƫionali Constantin Enescu şi Ştefan Lakatos, fiindcă Dumnezeu a decis în dimineaƫa zilei de 24 decembrie 2018 să îl cheme alături de El în Ceruri, acolo unde domnul Gelu, aşa cum obişnuiau să îi spună prietenii, duce şi imensa lui pasiune pentru jocul de şah.!
Maestru FIDE Marius-Nicolae Ceteraş