Ştiri 2023

In memoriam Maestrul FIDE Vasile Constantin


    Maestrul FIDE Vasile Constantin a trecut în neființă în data de 23 septembrie 2023, la vârsta de 88 de ani.
A fost un jucător de șah reprezentativ pentru orașul Constanța, dar și pentru șahul prin corespondență din România. O dovadă a îndelungatei sale activități și pasiuni pentru șah este și faptul că a câștigat titlul de campion al județului Constanța în 1965, dar și în 2017, dar și 12 titluri de campion al municipiului Constanța, numeroase clasări pe podiumul unor concursuri precum și calificări în semifinalele Campionatului național.
A obținut titlul de maestru FIDE în anul 1989. Ca antrenor a profesat mai puțin din cauza obligațiilor profesionale, dar notăm cu plăcere că unul dintre elevii săi a fost colegul nostru SIM Octavian Moise.
Dar în paralel cu șahul la masă a jucat mult și prin corespondență. Competiția sa preferată a fost Campionatul național, participând la 21 de finale de CN, plus încă 6 finale pentru veterani (vârsta minimă 60 de ani), un record național greu de depășit.
Prima finală a jucat-o în 1963-1964, într-o companie selectă din care amintim pe Mihai Șuta, Eugen Szabo, Vladimir Sălceanu, Carol Partoș, Aurel Anton, Mircea Dabija.
După câteva finale cu clasări superioare a venit și succesul maxim, titlul de campion național în ediția 35, 2000-2002, cu 11,5 p, 10 victorii, 3 remize și o înfrângere. A fost o finală puternică, jucată prin poștă și arbitrată de venerabilul ing. Eugen Hang din Cluj. Au fost 15 participanți, dintre care amintim, în ordinea clasamentului final, pe Traian Iordache, Constantin Enescu, Octavian Moise, Doru Taloș, Florin Duțu, Teodor Pranițchi și Mircea Dabija.
Iar ultima finală a jucat-o când era deja octogenar, finală jucată pe serverul ICCF, în perioada 2016-2018.
Subliniem în încheiere că toată activitatea sa a fost dominată de seriozitate, modestie și fair-play desăvârșit.
Odihnească-se în pace!
(Articol realizat de SIM-ICCF Miron Sferle.)

Preliminariile Campionatului Național
Regulament de desfășurare

FEDERAȚIA ROMÂNĂ DE ȘAH
COMISIA CENTRALĂ DE ȘAH PRIN CORESPONDENȚĂ
Preliminariile Campionatului Național vor fi organizate permanent și vor cuprinde jucătorii fără rating și jucătorii cu rating sub 2100.
Grupele vor fi formate din 5 jucători iar în condiții exceptionale din 4. Se vor juca partide duble. Startul fiecărei grupe se va da pe măsura completării acesteia. Primii doi clasați se vor califica pentru semifinalele CN.
Se va juca pe serverul ICCF, cu timpul de gândire calculat pe baza sistemului TBS: 50 de zile în Clock, 75 în Bancă și increment 1 pentru primele 50 de mutări. Astfel fiecare jucător are la dispoziție 175 de zile, iar asta înseamnă că durata totală a turneului este de 350 de zile, cca 1 an.
Taxa de participare este 25 lei, iar jucătorii calificați vor fi scutiți de taxa pentru semifinale.
Această taxă se va achita în contul F.R.Șah:
RO62 RNCB 0285 0084 2455 0008 – B.C.R. Unic București, Codul fiscal al F.R.Sah: 4203652. Natura plății= “Taxă CN Preliminarii”.
Jucătorii legitimați trebuie să aibă plătită viza anuală pe anul 2023: 35 lei seniori (20-60 ani), 20 lei veterani (peste 60 ani), 10 lei persoane cu dizabilități, 30 lei juniori (10-20 ani).
După plata taxei de participare se va trimite prin e-mail responsabilului cu înscrierile, Miron Sferle (mironsferle@yahoo.com), o copie a documentului de plată.

Cupa Mondială - Rectificare

Datorită rezultatelor înregistrate în turul 2 al Cupei Mondiale, în două din cele patru grupe fiind echipe care au terminat la egalitate de puncte cu prima clasată, ICCF a hotărât ca să se dispute și turul 3.
În acest tur vor fi două grupe a câte trei echipe fiecare.
România va fi în grupa 2 împreună cu Franța și Germania. Grupa 1 va fi formată din Anglia, Spania și Italia.
Încă nu au fost comunicate criteriile de calificare în continuare.
Turul 3 va incepe pe 1 octombrie.
Coordonator și căpitan al echipei României este domnul Adrian-Ion Tofan.
Urăm mult succes în continuare echipei României!

Cupa României ediția 30

Au început înscrierile pentru Cupa României, ediția 30.
Data de start: 15 septembrie 2023
În functie de numărul de participanți se va desfașura intr-o singură grupă (o finală) sau în 2-3 grupe semifinale.
Se va juca pe serverul ICCF, cu timp de gândire= 40 zile/10 mutări.
Taxa de participare: 25 lei, care se va achita în contul F.R.Șah:
RO62 RNCB 0285 0084 2455 0008 – B.C.R. Unic București,
Codul fiscal al F.R.Sah: 4203652.
Natura plății= "Cupa României, ediția 30".
Jucătorii legitimați trebuie să aibă plătită viza anuală pe anul 2023: 35 lei seniori (20-60 ani), 20 lei veterani (peste 60 ani).
După plata taxei de participare se va trimite prin e-mail o copie a documentului de plată la adresa mironsferle@yahoo.com .

România în primele patru echipe din lume

În prima ediție a Cupei Mondiale pe echipe, România a câștigat grupa din turul 2 și astfel s-a calificat în semifinalele competiției.
România a învins Argentina: Argentina - România.
și a remizat cu Benelux : România - Benelux.
Celelalte câștigătoare ale grupelor din turul 2 sunt: Italia, Germania și Anglia.
Urăm mult succes în continuare echipei României!

Ioan Roncea - este noul campion național al veteranilor

S-a încheiat finala Campionatului Național al Veteranilor ediția a 6-a.
O finală foarte disputată în care se impune, în mod oarecum surprinzător, Ioan Roncea cu 9 puncte, 6 victorii SB 46,5. Deși la inceputul turneului nu era cotat printre favoriți, a reușit un procentaj foarte bun de 75% (6 victorii și 6 egaluri) și l-a depășit la coeficientul Sonneborn-Berger pe al doilea clasat CCE Andrei Uifelean care a terminat tot cu 9 puncte, 6 victorii, dar SB doar 43,5.
Felicitări noului campion al veteranilor!
În clasament urmează un grup de patru jucători cu câte 8,5 puncte fiecare, departajați de SB. Pe locul trei s-a clasat CCM Sorin Crețu, pe locul patru IM Stelian Ploscaru, iar locul cinci a fost ocupat la egalitate de CCM Nicolae Achim și CCM Ion Rotaru. Clasamentul complet:CNV6.

Partide amicale pentru echipa României

A început o nouă partidă amicală:
Țara Galilor - România.
Urăm mult succes echipei României!

Turnee invitaționale Germania

Spicuim din invitația primită:
Dragi prieteni ai șahului prin corespondență din România,
În 2023, Federația de Șah prin Corespondență din Germania (BdF) va organiza câteva turnee invitaționale. Acestea au ca dată de start 01.9.2023.
Sunt încântat să invit jucători din România pentru a se înscrie în următoarele turnee BdF:
1 jucător:
Germany Masters 11-A  Categoria estimată 9 / rating 2451 +
1 jucător:
Germany Candidate Masters 09-C Categoria estimată 5 / rating 2351 +
1 jucător:
Germany CCM/CCE 06 B  Categoria estimată 2 / rating 2276 +
Sunteți așteptați să vă înscrieți pentru toate locurile și chiar mai mulți jucători din România (pentru cazul în care alte țări nu înscriu jucători și este nevoie de completarea tabelelor de start). În tabelul cu jucătorii propuși vă rog să marcați jucătorii de rezervă cu litera s.
Turneele se vor desfășura în modul tradițional al controlului de timp - 10 mutări în 50 de zile, cu 45 de zile concediu și cu penalizare prin dublarea timpului de gândire consumat dacă nu se răspunde la o mutare mai mult de 20 de zile consecutive.
Aștept confirmarea participării jucătorilor români până în 04.06.2023. De asemenea, dacă nu sunt jucători interesa
ți de participare la aceste turnee, vă rog să-mi confirmați acest fapt cât de curând posibil pentru a aloca locurile altor federații.
Ratingurile admise la înscrierile în aceste turnee sunt cele actualizate în lista ICCF din martie 2023.
Amici sumus!
Delegat Național BdF
Manfred Scheiba
Înscrierile se trimit la adresa andreicanavruc@yahoo.com
cât mai repede posibil pentru a ne încadra în data confirmării, 4 iunie 2023.

Lucian Moisa obține titlul de CCM

Realizând 5,5 puncte în semifinala 16 a CAPEA 50th Anniversary Open, CCE Lucian Moisa a îndeplinit a doua normă și a obținut titlul de CCM. Cu acest rezultat a câștigat grupa semifinală și s-a calificat în finală.
Diagrama:CAPEA50-Op-Sf 16.
Felicitări maestrului Lucian Moisa!

CNF62

A început Finala cu nr. 62 a CN individual, cu 15 jucători, vor juca în finală 1 GM, 1 SIM, 5 IM, 6 CCM.
Să subliniem prezențele marelui maestru Costel Voiculescu; SIM Liviu Neagu și IM Constantin Enescu - ambii tripli campioni naționali . În finală se folosește Triple Block System pentru controlul timpului de gândire, cu un timp total de 350 de zile pentru fiecare partidă. Iată linkul de acces la diagrama acestui turneu:CNF62.
Mult succes tuturor participanților!

SIM Cornel Matei - este noul campion național

S-a încheiat recent finala Campionatului Național Individual ediția 61.
O finală disputată în care se impune SIM Cornel Matei cu 7 puncte. După o lungă perioadă de absență din finalele CN, SIM Matei revine și câștigă pentru prima dată finala.
Felicitări noului campion național!
Locul doi a fost ocupat la egalitate de SIM Octavian Moise și de campionul ultimelor două ediții IM Cristian Câmpian, ambii cu 6,5 puncte.
În clasament urmează un grup de opt jucători cu câte 6 puncte fiecare. Finala a fost foarte echilibrată, s-au înregistrat doar patru partide decise, toate celelalte partide s-au încheiat remiză. Clasamentul complet:CNF61.

Semifinalele Campionatului Național, ediția 64
Regulament de desfășurare

FEDERAȚIA ROMÂNĂ DE ȘAH
COMISIA CENTRALĂ DE ȘAH PRIN CORESPONDENȚĂ
Organizează Semifinalele Campionatului Național, ediția 64.
Data de start: 15 Mai 2023. Data limită a înscrierilor: 1 Mai 2023.
Au drept de participare jucătorii cu rating minim 2100, precum și cei calificați din Preliminarii, indiferent de rating.
Grupele vor fi formate din 7-13 jucători și se vor califica pentru finală primii 2-4 clasați din fiecare grupă, în funcție de numărul înscrierilor.
Se va juca pe serverul ICCF, cu timpul de gândire calculat pe baza sistemului TBS: 50 de zile în Clock, 75 în Bancă și increment 1 pentru primele 50 de mutări. Astfel fiecare jucător are la dispoziție 175 de zile, iar asta înseamnă că durata totală a turneului este de 350 de zile, cca 1 an. Taxa de participare este 25 lei, iar jucătorii calificați vor fi scutiți de taxa pentru finala 64.
Această taxă se va achita în contul F.R.Șah:
 RO62 RNCB 0285 0084 2455 0008 – B.C.R. Unic București, Codul fiscal al F.R.Sah: 4203652. Natura plății= “Taxă CN 64 semifinale”.
Jucătorii legitimați trebuie să aibă plătită viza anuală pe anul 2023: 35 lei seniori (20-60 ani), 20 lei veterani (peste 60 ani), 10 lei persoane cu dizabilități, 30 lei juniori (10-20 ani).
După plata taxei de participare se va trimite prin e-mail responsabilului cu înscrierile, Miron Sferle (mironsferle@yahoo.com), o copie a documentului de plată.

Partide amicale pentru echipa României

Echipa României a câștigat partida amicală cu echipa S.U.A. cu scorul de 45 la 35 : România - S.U.A..
Au început noi partide amicale:
Cuba - România.
Anglia - România.
Urăm mult succes echipei României!

Nicolae Nicolaescu obține titlul de CCM

Realizând 8 puncte în semifinala 15 a Copa Perú IV honoring Alfredo Cillóniz, CCE Nicolae Nicolaescu a îndeplinit a doua normă și a obținut titlul de CCM.
Diagrama:PER/Cup4/sf15.
Felicitări maestrului Nicolae Nicolaescu!

Finala Campionatului Național ediția 62

FEDERAȚIA ROMÂNĂ DE ȘAH
COMISIA CENTRALĂ DE ȘAH PRIN CORESPONDENȚĂ
Organizează Finala Campionatului Național, ediția 62
Data de start: 15 Martie 2023
Data limită a înscrierilor: 1 Martie 2023
Reamintim pct. 2.1. din Regulament:
Pe lângă jucătorii calificați din semifinale, până la completarea numărului de 11-15 participanți, se vor putea înscrie direct în finală jucătorii care îndeplinesc, în ordine, una din următoarele condiții, valabile la data de start a turneului:
a) campionul ultimei ediții încheiate a Campionatului Național;
b) marii maeștri internaționali (GM) la șahul prin corespondență sau șahul practic;
c) maeștrii internaționali seniori (SIM) având un rating ICCF minim de 2300;
d) maeștrii internaționali (IM) la șahul prin corespondență sau șahul practic având un rating ICCF/ELO FIDE minim de 2350;
e) jucătorii cu rating peste 2400.
Se va juca pe serverul ICCF, cu timp de gândire calculat pe baza sistemului TBS: 50 de zile în Clock, 75 în Bancă și increment 1 pentru primele 50 de mutări. Astfel fiecare jucător are la dispoziție 175 de zile, iar asta inseamnă că durata totală a turneului este de 350 de zile.
Taxa de participare: 50 lei pentru jucătorii care nu au jucat în semifinale, jucătorii calificați din semifinale sunt scutiți de taxă.
Aceasta se va achita în contul F.R.Șah:
RO62 RNCB 0285 0084 2455 0008 – B.C.R. Unic București,
Codul fiscal al F.R.Șah: 4203652.
Jucătorii trebuie să aibă plătită viza anuală pe anul 2023:
35 lei seniori (20-60 ani), 20 lei veterani (peste 60 ani), 10 lei persoane cu dizabilități, 30 lei juniori (10-20 ani).
După plata taxei de participare se va trimite prin e-mail directorului de turneu, Miron Sferle, o copie a documentului de plată (pe care va fi indicată natura plății, respectiv taxă de participare ICCF-CNF62).

RAPORTUL DE ACTIVITATE AL C.C.Ș.C. PE ANUL 2022

Vă prezentăm raportul de activitate al C.C.Ș.C. pe anul 2022.
Odată cu raportul vă prezentăm și calendarul competițional pe 2023 :
Raport 2022.

IM Tudor Ristea câștigător al Cupei Mondiale la Șah 960

Realizând o performanță excepțională, maestrul internațional Tudor Ristea a câștigat, la egalitate cu americanul Muljadi, Finala a 8-a a Cupei Mondiale la Șah 960.
Diagrama:Finala 8.
Felicitări maestrului Tudor Ristea!

Gala Șahului Românesc 2022

În data de 6 decembrie, la Alba Iulia, a avut loc Gala Șahului Românesc 2022. În cadrul galei au fost premiați cei mai buni sportivi din țară: seniori,senioare, juniori, junioare. De asemenea au fost premiați cei mai buni la compoziție șahistă și la șah prin corespondență.
Cel mai bun șahist prin corespondență a fost desemnat maestrul internațional Cristian Câmpian.
Puteti urmări toată gala pe YOUTUBE :
Gala Șahului Românesc 2022
partea cu șahul prin corespondență începe de la 00:29:00 .

GM Costel Voiculescu calificat în finala Campionatului European Individual

Realizând 7,5 puncte în grupa a 5-a a Turneului Candidaților Campionatului European Individual, GM Costel Voiculescu a ocupat locul 2 și s-a calificat în finala Campionatului European Individual.
Diagrama:EU/CT2021/ct1 5.
Felicitări marelui maestru Costel Voiculescu!

IM Tudor Ristea calificat în finala Campionatului European Individual

Realizând 8 puncte în grupa a 4-a a Turneului Candidaților Campionatului European Individual, IM Tudor Ristea a ocupat locul 1 și s-a calificat în finala Campionatului European Individual.
Diagrama:EU/CT2021/ct 1 4.
Felicitări maestrului Tudor Ristea!

Noi Titluri Internaționale

LIM Mariana Ioniță a obținut și titlul de CCM realizând 5,5 puncte în grupa B3 a Ligii Campionilor 2021, îndeplinind astfel și a doua normă.
Diagrama:CL2021/B3.
Realizând 9 puncte în grupa 7 semifinală a Copa Perú IV honoring Alfredo Cillóniz, CCE Daniel Hagelstein a îndeplinit a doua normă și a obținut titlul de CCM. Acest rezultat a însemnat și câștigarea grupei și calificarea în finala competiției.
Diagrama:Copa Perú IV/S7.
Realizând 6 puncte în WS/CCM/A/27, Ştefan Ţicleanu a îndeplinit a doua normă și a obținut titlul de CCE. Cu trei partide neterminate, maestrul Ţicleanu păstrează șanse și pentru realizarea unei norme de CCM.
Diagrama:WS/CCM/A/27.
Felicitări tuturor!

Echipa României începe partidele
din turul doi al Cupei Mondiale pe echipe

Echipa României condusă de căpitan de echipă CCM Adrian Ion Tofan și având la prima masă pe marele maestru Florin Șerban, începe partidele din turul doi al primei ediții a Cupei Mondiale pe echipe.
Diagramele:
România - Benelux.
Argentina - România.
Urăm mult succes echipei României!